Begär nytt lösenord

Ny lösning för energiåtervinning i restauranger

7 aug 7 augusti 7 aug 2020 7 augusti 2020 augusti 2020
Hamburgergrillning och produkten Lepido
Produkten Lepido kan hjälpa restaurangägare att spara mycket energi. Foto: Mostphotos och Enjay
FAKTAOm Lepido

Enjay har utvecklat nästa generations energiåtervinningsaggregat – Lepido. I stället för att försöka filtrera bort fett, sot och smuts är Lepido anpassad till att helt enkelt fungera i denna utsatta miljö. Fett, sot och smuts passerar genom återvinningsbatteriet utan att det tappar verkningsgrad eller kräver dyrt underhåll. Lösningen ligger i två patenterade innovationer: Aerodynamisk utformning och självrengöring.

Aerodynamiken i återvinningsbatteriet består av slingor i stället för lameller. Det innebär att luften och smutsen rör sig runt slingorna, likt luften runt en flygplansvinge, vilket minimerar nedsmutsningen.

Självrengöringen baseras på en periodiserad nedfrysning som med hjälp av den naturliga kondensen får de få fettpartiklar som fastnat att glida av slingorna och ledas till ordinarie fettavskiljare. Rengöringen sker helt automatiskt och kräver inget underhåll.

Källa: Enjay
En svensk uppfinning gör det möjligt att återvinna energi ur restaurangventilation med hjälp av en värmeväxlare som släpper igenom 95 procent av allt fett och sot från köket.
Genom tiderna har många olika tekniker testats för att återvinna energi ur restaurangventilation. Det är dock svårt att hitta en teknik som fungerar över tid eftersom allt fett och sot från köket ställer höga krav på underhåll. Om detta inte sköts försämras verkningsgraden och till slut förstörs återvinningsaggregatet.
Bli abonnent

På Renoveringsinfo vill vi underlätta för dig i branschen. Här får du nyheter och fördjupning och kan hålla dig uppdaterad på forskningsläget inom renoveringsområdet. Forskningen har du alltid tillgång till, oavsett om du är kund eller inte.

Om du redan är kund kan du logga in här logga in här .

Köp en prenumeration eller prova kostnadsfritt i 14 dagar
PRENUMERATION
Full tillgång till allt om åtgärder, nyheter, projekt och forskning.
Nyheter och analyser
Renoveringsåtgärder
Forskning & Debatt
Projekt i fokus
Pris: 5 190 kr/år + moms
PROVA PÅ
Prova på tjänsten med begränsad tillgång till projekt.
Nyheter och analyser
Renoveringsåtgärder
Forskning & Debatt
Projekt i fokus
Pris: Kostnadsfritt i 14 dagar

Jag hjälper dig med abonnemangsfrågor

TELEFON: Kundservice stängt idag

Fler nyheter
Feedback / Tips
Begär nytt lösenord
Pris: + moms
Författare: 
Lagerstatus: