Köpte byggtjänster för 15 miljoner utan avtal

12 aug 2019 12 augusti 2019 12 aug 2019 12 augusti 2019 augusti 2019
fordig
Direktupphandling som inte föregås av annonsering är en allvarlig överträdelse av upphandlinsreglerna, enligt Konkurrensverket. Foto: Mostphotos
FAKTAUpphandlingar ska annonseras

Enligt huvudregeln i Lagen om offentlig upphandling, LOU, ska upphandlingar annonseras och alla leverantörer ska därigenom få möjlighet att lämna, respektive ansöka om att få lämna anbud.

Upphandlingar med ett värde som understiger den så kallade direktupphandlingsgränsen på 586 907 kronor behöver inte annonseras.

Källa: Konkurrensverket
Sala kommun har direktupphandlat byggentreprenadarbeten för 15 miljoner kronor utan att annonsera i enlighet med upphandlingslagstiftningen. Konkurrensverket tar ärendet till domstol, med kravet att kommunen ska betala 1,1 miljoner kronor i böter.
Sala kommun hade ramavtal med tre företag för ombyggnad och reparationer av bland annat skolor, äldreboenden, förvaltningsfastigheter och idrottslokaler. Efter att avtalet löpt ut fortsatte kommunen att tillämpa avtalet trots att det inte längre var giltigt. Någon ny upphandling av entreprenadarbeten utfördes inte.
Bli abonnent

På Renoveringsinfo vill vi underlätta för dig i branschen. Här får du nyheter och fördjupning och kan hålla dig uppdaterad på forskningsläget inom renoveringsområdet. Forskningen har du alltid tillgång till, oavsett om du är kund eller inte.

Om du redan är kund kan du logga in här logga in här .

Köp en prenumeration eller prova kostnadsfritt i 14 dagar
PRENUMERATION
Full tillgång till allt om åtgärder, nyheter, projekt och forskning.
Nyheter och analyser
Renoveringsåtgärder
Forskning & Debatt
Projekt i fokus
Pris: 5 190 kr/år + moms
PROVA PÅ
Prova på tjänsten med begränsad tillgång till projekt.
Nyheter och analyser
Renoveringsåtgärder
Forskning & Debatt
Projekt i fokus
Pris: Kostnadsfritt i 14 dagar

Jag hjälper dig med abonnemangsfrågor

TELEFON: Öppet kl 8-16 idag

Fler nyheter
Feedback / Tips
Pris: + moms
Författare: 
Lagerstatus: