Skapa konto / Anmäl till nyhetsbrev
  • För att få nyhetsbrevet behöver du ett konto. Det är gratis.
  • Kontot administreras av Svensk Byggtjänst.
Begär nytt lösenord

Ingen ny slutsats om IMD

15 maj 2017 15 maj 2017 15 maj 2017 15 maj 2017 maj 2017
Installation av en radiator
I nuläget finns det inget krav på installation av individuella mätsystem för värme, kyla och tappvarmvatten i lägenheter. Foto: Anders Wester
FAKTABakgrund

Lagen om energimätning i byggnader innebär att byggherrar och byggnadsägare ska installera individuella mätare förutsatt att det är kostnadseffektivt och tekniskt genomförbart.

Under åren 2014-2015 utredde Boverket på uppdrag av regeringen om det, utifrån ovanstående förutsättningar, bör ställas krav på individuell mätning och debitering av värme i Sverige. Slutsatsen var att det varken vid ny-, ombyggnation eller i befintlig bebyggelse bör krävas, då sannolikheten för att det skulle vara lönsamt var låg och att det dessutom var en riskfylld investering.

Regeringen beslutade därför, under förra året, att i nuläget inte införa något krav på installation av individuella mätsystem för värme, kyla och tappvarmvatten i lägenheter.

Fördjupningsmaterial
Boverkets uppföljning av utredningarna om individuell mätning och debitering, IMD, av värme, kyla och tappvarmvatten, visar inga nya slutsatser. De anser fortfarande att det inte, i något fall, bör ställas krav på IMD i Sverige.
Förra året fick Boverket i uppdrag av regeringen att följa upp och fortsätta utreda om man i framtiden ska införa individuell mätning av värme, kyla och tappvarmvatten i lägenheter.
Bli abonnent

På Renoveringsinfo vill vi underlätta för dig i branschen. Här får du nyheter och fördjupning och kan hålla dig uppdaterad på forskningsläget inom renoveringsområdet. Forskningen har du alltid tillgång till, oavsett om du är kund eller inte.

Om du redan är kund kan du logga in här logga in här .

Köp en prenumeration eller prova kostnadsfritt i 14 dagar
PRENUMERATION
Full tillgång till allt om åtgärder, nyheter, projekt och forskning.
Nyheter och analyser
Renoveringsåtgärder
Forskning & Debatt
Projekt i fokus
Pris: 5 190 kr/år + moms
PROVA PÅ
Prova på tjänsten med begränsad tillgång till projekt.
Nyheter och analyser
Renoveringsåtgärder
Forskning & Debatt
Projekt i fokus
Pris: Kostnadsfritt i 14 dagar

Jag hjälper dig med abonnemangsfrågor

TELEFON: Öppet kl 8-16 idag

Fler nyheter
Feedback / Tips
Begär nytt lösenord
Skapa konto
Pris: + moms
Författare: 
Lagerstatus: