Skapa konto / Anmäl till nyhetsbrev
  • För att få nyhetsbrevet behöver du ett konto. Det är gratis.
  • Kontot administreras av Svensk Byggtjänst.
Begär nytt lösenord

Förebyggande vattenskadearbete lönar sig

22 dec 2015 22 december 2015 22 dec 2015 22 december 2015 december 2015
vattenskador-huvudbild
VASKA har minskat antalet vattenskador i byggnader, visar forskning på LTH. I framtiden bör dock brukaren involveras mer i det skadeförebyggande arbetet. Foto: Mostphotos
Fördjupningsmaterial
FAKTAOm VASKA och forskningen

VASKA‐projektet genomfördes i två bostadsområden i Umeå: Sandahöjd och Ersmark. I Sandahöjd byggdes drygt 200 lägenheter i flerbostadshus. Området består av radhus, trevåningshus och två trettonvåningars punkthus. I Ersmark byggdes ett 20‐tal småhus med en till fyra lägenheter. Dessa hus var i huvudsak prefabricerade. Projektet har utvärderats vid två tidigare tillfällen. Dels två år efter att husen var klara, dels år 2000.

För att bedöma nyttan med strategiskt arbete för att minska vattenskador har data över vattenskador samlats in och strukturerats för de bostäder som ingick i VASKA. Jämförelser har sedan gjorts med andra bostäder. Detta har gjorts genom enkätundersökningar, intervjuer och genomgång av skadematerial från fastighetsägare.

Källa: Forskningsrapporten
Byggnaderna som ingick i det så kallade VASKA-projektet har efter 25 år fortfarande färre vattenskador än andra, visar ny forskning.
I samband med bomässan i Umeå 1987 genomfördes byggforskningsprojektet VASKA, som skulle minimera risken för vattenskador genom noggrann projektering och kontroll av utförande. Nu har forskare på Lunds Tekniska högskola följt upp projektet för att se nyttan med det förebyggande vattenskadearbetet.
Bli abonnent

På Renoveringsinfo vill vi underlätta för dig i branschen. Här får du nyheter och fördjupning och kan hålla dig uppdaterad på forskningsläget inom renoveringsområdet. Forskningen har du alltid tillgång till, oavsett om du är kund eller inte.

Om du redan är kund kan du logga in här logga in här .

Köp en prenumeration eller prova kostnadsfritt i 14 dagar
PRENUMERATION
Full tillgång till allt om åtgärder, nyheter, projekt och forskning.
Nyheter och analyser
Renoveringsåtgärder
Forskning & Debatt
Projekt i fokus
Pris: 5 190 kr/år + moms
PROVA PÅ
Prova på tjänsten med begränsad tillgång till projekt.
Nyheter och analyser
Renoveringsåtgärder
Forskning & Debatt
Projekt i fokus
Pris: Kostnadsfritt i 14 dagar

Jag hjälper dig med abonnemangsfrågor

TELEFON: Kundservice stängt idag

Fler nyheter
Feedback / Tips
Begär nytt lösenord
Skapa konto
Pris: + moms
Författare: 
Lagerstatus: