Fler legionellafall men inget trendbrott

28 nov 2017 28 november 2017 28 nov 2017 28 november 2017 november 2017
Vattenaerosoler
Om man andas in vattenaerosoler som innehåller legionellabakterier kan man bli smittad av legionärssjuka eller pontiacfeber. Foto: Pictures4you
FAKTAOm legionella

Legionella är en bakterie som kan orsaka två typer av sjukdomar, legionärsjuka och pontiacfeber. Bakterien förekommer naturligt i jord, sjöar och vattendrag. Den kan också finnas i distributionsnäten för vatten och i varmvattenberedare samt i andra vattensystem som exempelvis befuktningsanläggningar, luftkonditionering och kyltorn.

Legionärssjuka och pontiacfeber smittar genom att man andas in vattenaerosoler som innehåller legionellabakterier, till exempel i duschar och bubbelpooler där det finns risk för bildning av vattenaerosoler.

Bakterierna förökar sig främst i temperaturintervallet 20–45 °C, men studier har visat att de kan överleva i temperaturer över 70 °C i amöbor.

Källa: Folkhälsomyndigheten
Fördjupningsmaterial
Antalet legionellafall har i år ökat i Sverige. Hittills har 171 personer drabbats, vilket är 25 fler än under hela förra året. Det visar dock ingen ny trend, menar Folkhälsomyndigheten.
Sverige är på väg mot en ny toppnotering av legionellafall. På drygt tio månader har vi passerat 2015 års notering på totalt 166 anmälda fall. Caroline Schönning, mikrobiolog och utredare på Folkhälsomyndigheten, anser dock att man inte ska dra för stora växlar på årets ökning.
Bli abonnent

På Renoveringsinfo vill vi underlätta för dig i branschen. Här får du nyheter och fördjupning och kan hålla dig uppdaterad på forskningsläget inom renoveringsområdet. Forskningen har du alltid tillgång till, oavsett om du är kund eller inte.

Om du redan är kund kan du logga in här logga in här .

Köp en prenumeration eller prova kostnadsfritt i 14 dagar
PRENUMERATION
Full tillgång till allt om åtgärder, nyheter, projekt och forskning.
Nyheter och analyser
Renoveringsåtgärder
Forskning & Debatt
Projekt i fokus
Pris: 5 190 kr/år + moms
PROVA PÅ
Prova på tjänsten med begränsad tillgång till projekt.
Nyheter och analyser
Renoveringsåtgärder
Forskning & Debatt
Projekt i fokus
Pris: Kostnadsfritt i 14 dagar

Jag hjälper dig med abonnemangsfrågor

TELEFON: Kundservice stängt idag

Fler nyheter
Feedback / Tips
Pris: + moms
Författare: 
Lagerstatus: