Begär nytt lösenord

Asbest fortsätter skörda dödsoffer

8 jul 2019 8 juli 2019 8 jul 2019 8 juli 2019 juli 2019
huvudbild_kyrkogard
Under perioden 1997 – 2007 dog totalt 110 personer i åldrarna upp till 54 år på grund av mesoteliom och under perioden 2008 – 2017 dog totalt 37 personer. Foto: Lars-Olof Rosell
Fördjupningsmaterial
OMspridning av asbestdamm

Vid bearbetning eller rivning av material som innehåller asbest lösgörs asbestfibrer. Dessa fibrer är små och lätta och kan sväva fritt i luften, ofta i flera dygn. De lösa asbestfibrerna förs med inandningsluften via luftvägarna in i lungorna.

Asbestdamm kan spridas på många olika sätt, till exempel via de normala luftströmmarna i ett rum eller genom ventilationssystemet. Indirekt kan det även spridas via kläder som använts där asbestdamm förekommer eller genom skyddsutrustning, verktyg och dammsugare som inte rengjorts efter kontakt med asbest.

Källa: Prevent
OMIVL

IVL Svenska Miljöinstitutet är ett oberoende miljöforskningsinstitut som arbetar för att ta fram ny kunskap och utveckla lösningar som kommer till praktisk nytta på miljöområdet. Målet med arbetet är att bidra till ett hållbart samhälle.

Källa: IVL
Asbest förbjöds i Sverige 1982. Trots förbudet dör fortfarande runt 120 personer varje år på grund av cancerformen mesoteliom som enbart beror på exponering för asbest. I en studie har IVL:s arbetsmiljöforskare undersökt orsakerna till detta.
Utvecklingen har gått åt rätt håll och det har blivit betydligt färre i de yngre åldrarna som drabbas av mesoteliom. Det är sannolikt en positiv effekt av asbestförbudet. Även om asbest är förbjudet förekommer det fortfarande att anställda exponeras för asbest i arbetet, säger Ann-Beth Antonsson, arbetsmiljöforskare på IVL Svenska Miljöinstitutet. 
Bli abonnent

På Renoveringsinfo vill vi underlätta för dig i branschen. Här får du nyheter och fördjupning och kan hålla dig uppdaterad på forskningsläget inom renoveringsområdet. Forskningen har du alltid tillgång till, oavsett om du är kund eller inte.

Om du redan är kund kan du logga in här logga in här .

Köp en prenumeration eller prova kostnadsfritt i 14 dagar
PRENUMERATION
Full tillgång till allt om åtgärder, nyheter, projekt och forskning.
Nyheter och analyser
Renoveringsåtgärder
Forskning & Debatt
Projekt i fokus
Pris: 5 190 kr/år + moms
PROVA PÅ
Prova på tjänsten med begränsad tillgång till projekt.
Nyheter och analyser
Renoveringsåtgärder
Forskning & Debatt
Projekt i fokus
Pris: Kostnadsfritt i 14 dagar

Jag hjälper dig med abonnemangsfrågor

TELEFON: Öppet kl 8-17 idag

Fler nyheter
Feedback / Tips
Begär nytt lösenord
Pris: + moms
Författare: 
Lagerstatus: